Äpple – Drömmarnas betydelse och symbolik

Äpplet är en av de mest uppskattade frukterna i världen. Förutom att det finns mer än tusen olika arter har det näringsvärden som till exempel hjälper till att hålla vikten.

Betydelse av äpple

Äpplet ses som en symbol för kärlek, fertilitet, frestelse, kunskap, begär och odödlighet.

Äpplet har en sfärisk form som representerar världen. Frön representerar i sin tur fruktbarhet och religiositet.

Symbol för äpplet

Kulturellt sett ses äpplet som den förbjudna frukten med tanke på det bibliska sammanhanget.

Äpplet i Bibeln

Apple In The Bible

Första Moseboken berättar om skapelsen av det första paret som skapades av Gud, Adam och Eva. De bor i Edens lustgård, som de kristna kallar paradiset. På denna plats fanns det två träd. Det ena var “livets träd” och det andra “kunskapens träd om gott och ont”, och de kunde inte närma sig det senare.

I det här scenariot dyker en orm upp som erbjuder frukten till Eva, som äter och sedan ger den till sin man Adam. När detta är gjort öppnar de båda ögonen och inser att de är nakna.

Det bör nämnas att det inte finns någon uttrycklig beskrivning i de heliga skrifterna av att frukten är äpplet. Enligt forskare har äppelmyten skapats med tiden och bibelöversättare.

Adam och Eva

Enligt Bibeln var Adam och Eva de första invånarna i Edens lustgård. Eva lurades av en orm som, fortfarande enligt Bibeln, var djävulen i förklädnad, och åt den förbjudna frukten. Symboliskt sett utvisade äpplet dem från paradiset.

I detta scenario symboliserar äpplet frestelse och ondska. Ur ett annat perspektiv symboliserar äpplet den fria viljan, eftersom de, när de utvisades från paradiset, var tvungna att ta till sina egna meriter för att överleva.

Keltisk kultur Äpple

I den keltiska kulturen symboliserar äpplet fruktbarhet, kunskap och magi.

För medeltiden gör äpplet det möjligt att nå ett universum som liknar paradiset.

Äpplet i mytologin

Apple In Mythology

I den grekiska mytologin sågs äpplet som en av gudarnas frukter. Det var så heligt att plantagen skyddades av en varelse med mer än femtio huvuden och tre nymfer.

För grekerna betraktar äpplet kärleken, vilket hänvisar till kärlekens och sexualitetens gudinna Afrodite. Ur ett annat perspektiv symboliserar det evigt liv, eftersom det aldrig kommer att törsta eller hungra igen.

Äpplet i litteraturen

Många fabler använder äpplet som symbol i sina berättelser, och en av de mest kända är Snövit och de sju dvärgarna. I denna litterära berättelse får äpplet ryktbarhet för att det förhäxas av häxan. Så Snövit tar en tugga av frukten och somnar. Förtrollningen bryts först med prinsens kyss.

Det bör noteras att för några år sedan var det vanligt att ge lärarna äpplen som gåva för att visa respekt och beundran. Det är vanligt att se en sådan handling i filmer, serier och böcker.

Det finns en del teorier om detta närvarande, nämligen:

Newtons lag

Äpplet hjälpte Isaac Newton att fördjupa sina studier om gravitationslagen. Därför ses det som synonymt med kunskap, precis som en lärare.

Pentagram

När vi skär ett äpple är det möjligt att lägga märke till formen av ett pentagram i mitten. För många symboliserar detta format kunskap.

Adam och Eva

Enligt kristna föreskrifter symboliserar äpplet människans längtan efter kunskap och svar.

Låg lön

Eftersom lärarnas löner var mycket låga i 1500-talets Europa gav elevernas föräldrar dem äpplen. Syftet var att tacka för de utförda tjänsterna med en enkel hyllning.

Äppel tatuering

Apple Tattoo

Äpplet är en av de mest tatuerade symbolerna. Detta beror på att det förutom att det bär på religiösa symboler också har en känsla av kunskap.

Dessutom måste man ta hänsyn till att äpplet har en annan symbolik för varje kultur. Om äpplet för kineserna ses som ett tecken på vänskap, ses det för oscelterna som odödlighet och för grekerna som fruktbarhet.

Vanligtvis görs äppeltatueringar i grönt och rött. Denna teckning kan göras på flera delar av kroppen, nämligen:

 • På ryggen;
 • Underarm;
 • Vaden;
 • Händer och
 • Fötter.

När detta beslut väl är fattat måste man se till att läkningen underlättas och att teckningen blir vacker.

För att få en bättre förståelse bör du notera följande:

 1. Desinficera ordentligt;
 2. Utsätt dig inte för solen;
 3. Använd en läkande salva;
 4. Klia dig inte;
 5. Ta inte bort konen;
 6. Undvik att äta fet mat.
 7. Undvik att bada i havet.
5/5 - (1 vote)